Miód jest naturalnym składnikiem używanym ze względu na jego słodycz, energię i potencjalne korzyści zdrowotne. Jest używany głównie do spożycia przez ludzi (ale także w niektórych kosmetykach) jako czysty miód lub jako składnik innych produktów spożywczych, takich jak desery, płatki zbożowe i soki. Istnieją setki różnych rodzajów miodów, takich jak koniczynowy, akacjowy czy manuka, w zależności od pochodzenia botanicznego. Miód właściwości zdrowotne i wartości odżywcze, za chwilę dowiesz się o miodzie wszystkiego, co powinieneś wiedzieć.
Jak powstaje miód?
Podróż od pszczoły do butelki zaczyna się od nektaru kwiatowego. Pszczoły miodne zbierają nektar i enzymy w ślinie pszczół, rozkładając cukier na glukozę i fruktozę, które są przechowywane w plastrach miodu, aby karmić ul przez zimę. W plastrze miodu nadmiar wody wyparowuje poprzez ciągłe wachlowanie skrzydeł pszczoły. Powstały gęsty, lepki płyn nazywamy miodem.
Znaczenie pszczół.
Pszczoły miodne nie tylko produkują miód, ale odgrywają ważną rolę jako zapylacze upraw. Biorąc pod uwagę, że 84% upraw w UE zależy od zapylania, Komisja Europejska opracowała strategię dotyczącą zdrowia pszczół miodnych. Do spadku liczebności pszczół przyczynia się wiele czynników; jednym z nich mogą być pestycydy, co skłoniło Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) do wydania wytycznych dotyczących oceny potencjalnego ryzyka dla pszczół, jakie stwarzają pestycydy, a ostatnio prace nad stworzeniem bazy danych w celu aktywnego gromadzenia informacji na temat zdrowia pszczół w Europie.
Różne rodzaje miodu.
Na całym świecie istnieje ponad 300 różnych rodzajów miodu. Różnią się kolorem, aromatem i smakiem w zależności od pochodzenia roślinnego, z którego pszczoły zbierają nektar. Niektóre z najbardziej znanych rodzajów miodu to miód manuka i akacjowy.
Miód można ogólnie podzielić na miód surowy i przetworzony. Kiedy miód jest wydobywany z ula, zwykle jest on napięty, aby usunąć wosk i inne cząsteczki niemiodu. Jest wtedy dostępny w postaci miodu surowego, który można dalej podgrzewać i butelkować, aby był dostępny jako miód przetworzony, który jest najczęściej dostępny w supermarketach. Proces podgrzewania i butelkowania usuwa potencjalne patogeny, ale także witaminy i przeciwutleniacze obecne w surowym miodzie.
Skład odżywczy miodu.
Pora roku, warunki środowiskowe, techniki przetwarzania i odmiany nektaru kwiatowego mogą wpływać na skład miodu, ale zasadniczo głównymi składnikami odżywczymi są węglowodany (cukry proste: fruktoza i glukoza) . Oprócz wody miód zawiera bardzo małe ilości białka, witamin, minerałów, pierwiastków śladowych, enzymów i polifenoli, w tym flawonoidów z pyłku, które mogą pomóc w identyfikacji pochodzenia miodu. Kryteria dotyczące składu miodu reguluje Dyrektywa Rady Europejskiej 2001/110 / WE z dnia 20 grudnia 2001 r., która określa, że maksymalna zawartość wody w miodzie musi wynosić 20%, aby był on autentycznym produktem spożywczym
Najnowsze komentarze